Zin in natuurlijk licht?
Vlaamse woonzorgcentra moeten zo veel mogelijk met daglicht verlicht worden
“Ruimten voor bewoners worden zo veel mogelijk met daglicht verlicht. In de verblijfsruimten bedraagt het raamoppervlak ten minste een 1/6 van de nettovloeroppervlakte; begint het glasoppervlak van het raam op maximaal 85 cm hoogte, gemeten vanaf het vloeroppervlak. Er is zittend een ongehinderd zicht naar buiten mogelijk.” *
* Besluit van de Vlaamse Regering, 16 december 2016, Artikel 3 §8 3° / 4°
DE HEILZAME WERKING VAN HET DAGLICHT
Natuurlijk licht garandeert een optimaal visueel comfort. Natuurlijk licht geeft rust waardoor men de dingen beter in hun juiste kleurweergave kunnen zien. Natuurlijk licht is beter en aangenamer dan kunstlicht. Een gezonde verlichting omvat ook duisternisfases. Cyclisch en met een rijk spectrum aan blauwe kleuren, regelt natuurlijk licht het bioritme van het menselijk lichaam (circadian ritme) wat fundamenteel is voor de psychische gezondheid. Het is speciaal aangepast aan de biologische acties. Het is gratis, verontreinigt niet en is onuitputtelijk.
GEZONDE ARCHITECTUUR
Een elegante architectuur bevoordeelt de natuurlijke verlichting. De vensters en de grote ramen vormen een kijk op buitenwereld. We zien er de fijne regen door die zachtjes neervalt in de lente, de straat die tot leven komt van zonsopgang tot zonsondergang, het gezang van de vogels in de struiken. Wanneer de ramen open zijn dringt de frisse lucht zachtjes in de kamer. Deze bevoorrechte contacten met de buitenwereld zijn essentieel voor onze levenskwaliteit. Dankzij de beglazing kan het oog fysisch rusten door in de verte te staren, na van dichtbij te hebben gekeken.
COMFORT: DANKZIJ HET GLAS
Dat glas doorschijnend is, maakt het tot een uniek materiaal. Gemaakt om er door te kijken, en op die manier een verbinding met de buitenwereld te vormen.
In onze gebouwen waarin we 80% van onze tijd doorbrengen, komt doorheen het glas het natuurlijk licht binnen waardoor het welzijnsgevoel versterkt, de aandacht verbeterd, het leervermogen wordt gestimuleerd, de productiviteit en de houding wordt bevorderd, het genezingsproces wordt versneld zoals talrijke studies aantonen. Zo kan het zicht op de natuur de levenskwaliteit verhogen (Kaplan, 2001), het welbehagen aanscherpen (Kaplan, 1993), het gevoel van één zijn met de natuur verhogen (Newsham et al., 2009), de gemoedsstemming verbeteren (Grinde en Grindal Patil, 2009), gezondheidsproblemen verminderen (Heschong Mahone Group, 2003), de tevredenheid op het werk verhogen en de duur van het herstel na een chirurgische ingreep verkorten (Ulrich, 1984), stresstoestanden verminderen (Ulrich et al.,1991)
Glas verhoogt het comfort op verschillende manieren: door zijn akoestische en warmte-isolerende eigenschappen, het heeft geen schadelijke invloed op de kwaliteit van het binnenklimaat, het is gemakkelijk te onderhouden, het is elegant, enz.