Andere toepassingen

Glas is een edel materiaal, terzelfdertijd voorouderlijk en innoverend. Dat deel uitmaakt van ons dagelijks bestaan vanaf onze geboorte. Van de katogen met een goudbruine gloed wanneer we met knikkers speelden tot de lenzen van de telescopen. Van de autoruit tot de scheepsromp versterkt met glasvezel. Van de zonnepanelen tot de flatscreens.

TRANSPORT

Vlakglas is essentieel voor het merendeel van onze gemotoriseerde voertuigen : wagen, bus, trein, vrachtwagen, vliegtuig, boot… Het wordt gebruikt als voorruit, raam, achteruitkijkspiegel, dak, patrijspoort… De glasproducenten ontwikkelen voortdurend nieuwe producten en technologieën om aan de behoeften van de fabrikanten van voertuigen en hun gebruikers tegemoet te komen. De uitdagingen zijn talrijk : comfort, veiligheid, klimaatproblematiek.

Innoverende glasoplossingen zorgen ervoor dat de warmtewinsten geminimaliseerd wordt maar toch een aangenaam klimaat schept in de voertuigen het ganse jaar door, dat het gewicht van de voertuigen verlaagd wordt, dat er nieuwe technologieën geïntegreerd worden, dat er een maximale zichtbaarheid verzekerd wordt voor een optimaal rijgedrag, dat het akoestisch comfort gegarandeerd is, dat de inzittenden beschermd zijn bij een ongeval. Als bestuurder of passagier, ziet u voortdurend uw omgeving door het glas zonder het te merken. Misschien zult u voortaan uw ramen en voorruit vanuit een andere hoek bekijken. U zult dan vitale onderdelen van industriële engineering opmerken die efficiënter en duurzamer worden.

De onderdelen in composietmaterialen versterkt met glasvezels worden uitvoerig gebruikt voor het transport : scheepsrompen, koetswerk voor voertuigen, cabines van vliegtuigen, versterking van banden… Door deze materialen kan het gewicht van de voertuigen behoorlijk verlaagd worden, kan het aantal te assembleren onderdelen beperkt worden, kan de aërodynamica verbeterd worden.

HERNIEUWBARE ENERGIEËN

De composietmaterialen versterkt met glasvezel zijn ook broodnodig voor de sector van de hernieuwbare energieën : zonne-energie, windenergie, getijdenenergie. Zij bieden een grote vrijheid bij het ontwerpen, betere mechanische prestaties, een laag gewicht, een hoge corrosieweerstand.

 

Extra blank vlakglas is een fundamenteel onderdeel van fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Dun en met een hoge transparantie, laat het de zonnestralen door en is ook licht en stevig.

SPITSTECHNOLOGIEËN

Flatscreens en touchscreens voor televisietoestellen, computers, telefoons, tablets …Het zijn waarschijnlijk de meest gekende toepassingen van glas in de spitstechnologie die door het grote publiek gekend zijn. Er bestaan ook een rits andere : optica, elektronica, elektrotechniek, geneeskunde, famarcie, telecommunicatie… Glas is aanwezig in alle onderzoekslaboratoria, basiswetenschappen en toegepaste wetenschappen.

EN AL DE REST

Er bestaan nog ontelbare toepassingen in de meest uiteenlopende gebieden : microkogels gebruikt in reflecterende verf voor wegmarkeringen en voor het schoonmaken van vormen en allerhande voorwerpen, optisch glas, juwelen, decoratie, sculptuur…