Zonwerende beglazingen

ZONWERENDE BEGLAZINGEN EN DE BEPERKING VAN DE RISICO’S OP OVERVERHITTING

De zontoetredingsfactor g, uitgedrukt in %, staat voor de totale zonne-energietransmissie door een beglazing. Het betreft de som van de rechtstreeks doorgelaten- en de opgenomen straling die naar binnen wordt uitgestraald. Hoe hoger deze factor, hoe groter de zonnewinst. Hoe lager deze factor, hoe kleiner de risico’s op oververhitting.

 

Om tijdens de zomerperiode sterk energieverslindende afkoelingssystemen te vermijden opteert men bij voorkeur voor een beglazing met een lage zontoetredingsfactor. Men opteert bij voorkeur voor een beglazing met een hoge zontoetredingsfactor voor de winter, dit om zo veel mogelijk van de gratis zonnewinsten te genieten. Geen beroep moeten doen op een mechanisch afkoelingssysteem dankzij de plaatsing van zonwerende beglazingen (met een lage zontoetredingsfactor) compenseert ruimschoots het geringe verlies van zonnewinsten. Deze beglazingen zijn bijzonder efficiënt voor veranda’s, dakvensters en glazen daken, grote ramen en voor kantoorgebouwen waar de interne warmtewinsten zeer hoog zijn.

Tot slot : gewoon de ramen openzetten (‘s avonds, ‘s nachts, ‘s morgens of tijdens de dag) verlucht de kamer, verfrist ze of verwarmt ze, beter dan gelijk welk mechanisch systeem. Het vintagekarakter van deze methode is bovendien sympathiek…